woensdag 26 november 2008

De geschiedenis van de videoclips

De eerste videoclip die werd gemaakt is Bohemian Rhapsody van Queen. Deze videoclip is althans met een videocamera opgenomen. Echter is de rol van film tijdens muziek belangrijk, al zolang er film bestaat. In je jaren ´20 maakte Oskar Fischinger zelfs al animatiefilms speciaal voor muziek. In je jaren ´40 ontstonden korte filmpjes die voor zogemaande paronam-jukeboxen werden gemaakt. Vanuit hier zijn de videoclips gerold. De eerste muziekvideo die speciaal voor de tv werd gemaakt was het numer Stranger in Paradise van Tony Bennett. De eerste echte verhalen tijdens clips kwamen echter pas toen The Beatles en de Golden Earring clips gingen maken. De Beatles film uit 1964 (A Ahard Day’s Night) wordt gezien als de basis van de clips.
In 1983 verbaasde Michael Jackson iedereen met zijn videoclip van Thriller. De clip, die 14 minuten duurde, vertelt een heel verhaal.

In het begin van de jaren ’70 waren de eerste videoclips te zien, zoals we ze nu kennen. Vanaf toen werden er korte filmpjes gemaakt van artiesten die enkele nummer brachten. Dit bracht bovendien extra reclame met zich mee, toen Popprogramma’s als Top of the Pops werden gelanceerd op de televisie. Later werden de filmpjes ook op plaatsen als platenwinkels, nachtclubs en op televisie getoond.

Een doorbraak in de videoclips was toen MTV werd gelanceerd, een zender die alleen maar videoclips uitzendt. Zij stimuleerden het maken van videoclips. Later kwam er zelf de MTV-awards, waar prijzen worden uitgereikt aan de beste videoclips van dat jaar.

1 opmerking:

Unknown zei

Daarstraks zag ik op tv Little Green Bag van George Baker. Met een verhaaltje op clip. 1969!!